A XVI. kerületi egészségügy egy plasztikai sebész szemével

A XVI. kerületi egészségügy egy plasztikai sebész szemével

Dr. Balogh Attila rákosszentmihályi sebész, plasztikai sebész lassan 40 éve praktizál. Az egészségügy állami és magánszektorában egyaránt rendelt eddigi pályája során. Kíváncsiak voltunk a doktor úr véleményére, milyen a kertvárosi egészségügy egy orvos szemével.

Pár éve voltam Önnél anyajegyet levetetni, majd a varratszedést mindig halogattam, de véletlenül összefutottunk egy játszótéren, ahol elmondtam, hogy bátorság híján adós vagyok még egy látogatással, de Ön helyben gyorsan ki is kapta a varratokat. 24 órás készenlétben van?

Természetesen van hivatalos munkaidőm, ami nem lehet minden nap 24 óra, de mint orvosnak a nap 24 órájában készen kell állni, hogyha orvosi segítségre szorul valaki.

Ön a Péterfy Sándor Utcai Kórházban is dolgozik. Van különbség a munkakörülmények tekintetében az SZTK  (szakrendelő) és a kórház közt?

Dolgoztam hosszú évekig a Péterfy Kórházban, most már csak bemegyek időnként a kollégáimhoz. Ennek ellenére meg tudom ítélni, hogy van különbség a munkakörülmények között. Egyik kezdeményezője és segítője is voltam, hogy a XVI. kerületi szakrendelő leváljon a Péterfy Kórházról, ahova 2003-ig tartozott. A szakrendelő mindig nyereséges volt, a kórház veszteséges, és így a szakrendelő nyeresége eltűnt a kórház veszteségében, fejlesztésekre nem volt pénz. Miután a XVI. kerületi önkormányzat átvette a szakrendelőt, nagyarányú felújítás kezdődött, és a szakrendelő Budapest egyik legszebb és legmodernebb szakrendelője lett. Így a munkakörülmények is sokkal jobbak lettek.

A szakrendelő hamarosan felújításra és bővítésre kerül. Az itt dolgozó orvosok számára ez milyen változással jár?

A rendelő állaga jelenleg is jó, felújítás csak egyes területeken és a műszerellátottságon szükséges. Sokkal fontosabb, hogy bővítésre kerül sor. Egyes rendelések területe tud növekedni, ami lehetővé teszi párhuzamos rendelések indítását, és ezáltal a várakozási idők csökkentését. A legfontosabb az lesz, hogy a modern betegellátás igényének megfelelő profilbővítés lesz, anesztéziában végezhető egynapos műtétek, gasztroenterológiai, ortopédiai és egyéb, szintén anesztéziában végezhető beavatkozások végzésére is lesz lehetőség. Így az itt dolgozó orvosok bővíteni tudják profiljukat, nem kell más intézetekbe menni ezeket a beavatkozásokat elvégezni, a betegek is lakóhelyükhöz közel juthatnak hozzá ezekhez a szolgáltatásokhoz. A betegeknek ez jelentős könnyebbséget, az egészségügyi dolgozóknak pedig plusz anyagi bevételt jelent majd.Nagyon jó dolognak tartom, hogy az önkormányzat ennyire előrelátóan gondolkodik, mert az egészségügyben az egynapos ellátás a jövőbeli betegellátási módot jelenti. Az önkormányzat vezetése, élén Kovács Péter polgármesterrel és a kerület országgyűlési képviselője,SzatmáryKristóf ezeket a fejlesztéseket maximálisan támogatja, és minden lehetséges anyagi támogatást megad, illetve megszerez ehhez.

Magánrendelést is folytat. Jellemzően milyen problémákkal keresik fel?

Az esztétikai bőrsebészet a profilom, ezzel fordulnak hozzám leggyakrabban, és ezek a beavatkozások végezhetők is magánrendelésen.

Ha jól tudom tanácskozási joggal tagja az Önkormányzat Egészségügyi és Szociális Bizottságnak is. A döntéseknél mennyire veszik figyelembe a véleményét?

Igen szakértőként részt veszek a bizottság ülésein, és ki is kérik a véleményemet, amikor az egészségügyet érintő kérdésekről van szó és el is fogadják azt. Kovács Péter polgármester teljesen természetesnek tartja, hogy szükség van a munkámra, és évről évre meghosszabbítja a szerződésemet. A szakrendelő bővítésével kapcsolatban is fordultak hozzám kérdéssel a Bizottságban, ezért tervezem, hogy részletesen áttanulmányozom szakmai szemmel már a terveket is, és figyelemmel kisérem a folyamatokat. Szerencsésnek tartanám, ha a bizottság és a szakrendelő, valamint a kivitelezők között mintegy állandó összekötőként szerepelnék, hogy a bizottság is naprakész legyen a felújítás tekintetében. Ki is kérem a bizottság véleményét erről.

Őszintén kérdezem, mint orvost és egyben XVI. kerületi lakost is, hogy tényleg annyira pocsék az egészségügy, ahogyan egyesek próbálják láttatni?

Biztosan állíthatom, hogy nem. Külföldön van eset, hogy sokkal több a várakozási idő műtétekre. Például Angliában 2 év epeműtétre, és saját esetből tudom, hogy benőtt köröm kimetszésére is van, hogy 4 hónap a várakozási idő, amit mi azonnal elvégzünk. Az orvosok jól képzettek, az ellátás magas színvonalú. A környezetben és a műszerezettségben vagyunk elmaradva.

A prevenció fontosságát már-már közhelyként említik mindenhol, egy sebész szakterületén is lehetséges a prevenció?

Igen, például a vastagbélrák kialakulása megelőzhető, ha vastagbélpolipot észlelik és eltávolítják. Ehhez 5-10 évente vastagbéltükrözés szükséges 55-60 év felett. Ugyancsak nagyon fontos nők esetében az emlőszűrés. Fontos még, hogyha bármilyen betegség tüneteit észlelik, minél gyorsabban forduljanak orvoshoz.

Sebészként, plasztikai sebészként biztos sok érdekes esettel találkozott. Mesélne ezek közül néhányat?

Volt, hogy a beteg testőrrel érkezett, de a testőrnek ki kellett mennie, mert rosszul lesz az orvosi rendelőben.

Nem velem történt, de egyik plasztikai sebész kollégám mesélte, hogy egyik páciens partnere barátnője hátára is akart egy mellet operáltatni, mert neki olyan jó érzés lenne, ha tánc közben azt foghatná. Természetesen ezt nem vállalta.

https://szeretlek-kertvaros.blogstar.hu/./pages/szeretlek-kertvaros/contents/blog/48552/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?