Létezik szerethető politikus?

Létezik szerethető politikus? Elég ritka, talán Gilyén Ince többek között ennek köszönhetően kapta meg a XVI. kerület díszpolgára címet. Ebből az alkalomból 13+1 kérdést Gilyén Incének, XVI. kerületi díszpolgárnak teszünk fel.

„Pozitív személyiség, aki végtelenül szerény, alázatos, szorgalmas, jó humorú, és nem utolsósorban a XVI. kerület fejlődésért maximálisan elkötelezett lokálpatrióta. A politikai életben is sokak által kedvelt és elfogadott személy volt, hiszen diplomatikus stílusban juttatta érvényre elképzeléseit és segített megteremteni egy nyugodt és ez által közös párbeszéden alapuló politikai és közéleti légkört.  Ez követendő példaként szolgálhat a jövő politikai nemzedékének.” Hangzott el Gilyén Ince díszpolgári címének méltatásakor.

 • Nem túl sűrűn hallani ilyesmit politikusokról, főleg manapság. Meglepődött, amikor megtudta, hogy díszpolgári címet kap?

Nem számítottam rá, nem is reméltem. Azt gondoltam, hogy a tevékenységemet a képviselőtestületen és a választókerületemen kívül kevesen ismerhették, így nem is kerülhetek ebbe a kategóriába. Azt gondolom, hogy Pánczél Tivadar, Csermely László, Mihala Tibor és sokan mások többet tettek.

 • Úgy tudom többen is jelölték. Vajon mi a titka ennek, hogy ennyien szeretik?

A titkot abban látom, hogy a Polgármesteri Hivatalban szakmai munkámat mindig értékelték, én ott csak kedvességgel és jóindulattal találkoztam. Képviselőtársaimmal mindig jó és baráti viszonyban voltam. Szerencsés természetű ember vagyok, alapvetően vidám természetemet sokan értékelték. Frakciótársaimmal, akik pedig sokkal fiatalabbak, jól megértettük egymást. A bizottságom vezetőjeként a szakirodák vezetőivel és munkatársaival szakmailag eredményes munkát végezhettem. A főépítész úrral (Tóth Miklós) 29 éve vagyunk egyetértésben, barátságban.

 • Hogyan és miért kezdett foglalkozni a politikával, mesélne a kezdeti, rendszerváltás utáni időszakról?

1994-ben az MDF elvesztette az országgyűlési választást, az MSZP visszatérése a hatalomba, oldalán az SZDSZ-szel, azzal fenyegetett, hogy az ország visszafordul a rendszerváltozás előtti állapotokhoz. Úgy éreztem, hogy valamit nekem is tennem kell ez ellen. Már a választás előtt is segítettem az MDF jelöltjének a kopogtatócédulákat gyűjteni. Így ismerkedtem meg az akkori helyi MDF vezetőkkel és Simon Ferenc elnökkel. Ő hívott, hogy lépjek be a szervezetbe. Ősszel, az akkori 9-es választókörzetben más jelölt híján engem indítottak, a KDNP-vel szövetségben. Szerencsémre nyertem. Kovács Attila frissen választott polgármester felkért, hogy szakmámnak megfelelően legyek a Kerületfejlesztési Bizottság elnöke. Mivel ez kifejezetten szakmai jellegű bizottság, kerülve minden pártszempontot igyekeztem az elém kerülő ügyeket műszaki elvek szerint tárgyaltatni, hogy a jogszerűség, méltányosság és szakmai megalapozottság legyen az irányító elv. Az akkori rend szerint a képviselő testületi ülésen az előterjesztőt (a hivatalt) az illetékes bizottsági elnök képviselte, ő volt az előadó is. Mivel a műszaki városrendészeti ügyek hivatásomhoz tartoztak, ezt kellő meggyőző erővel tehettem. Így bizonyos tekintélyt szereztem a képviselőtársaim előtt, akik – mivel a dolgok nem politikai vita témák voltak, szinte minden esetben egyetértettek velem. Ezzel alapoztam meg a későbbi pályafutásomat.

 • 1998-ban sikertelenül indult a helyi választáson, ezt hogy élte meg, és milyen volt a folytatás?

Ez még ma is fáj, de aztán 2002-ben Fidesz-MDF jelöltként győztem. Ellenzéki képviselőként is az MSZP alpolgármestere, akihez a műszaki ügyek is tartoztak, felkért a Kerületfejlesztési Bizottság elnökségére, amit ugyanolyan szellemben vezettem, mint korábban. 2006-ban, majd 2010-ben újraválasztottak, akkor már FIDESZ jelöltként. Ebben Kovács Péter polgármester úr tevékenyen támogatott. Végig éreztem, mint bizottsági elnök, mint képviselő is a jóindulatát. Javaslataimat, kéréseimet elfogadta, véleményemet kikérte. Örömmel tölt el, hogy annak a nagyvonalú fejlődésnek, amelyet a kerület 2006-óta elért, munkása lehettem. 2014-ben, 70 évesen úgy éreztem, ideje helyemet a fiatalabbaknak átadni, és a képviselőségtől idejében visszavonulni. Utódomat a képviselőségben, Vincze Ágnest, évek óta személyes jóakarómnak láttam, ezért örültem, hogy ő követett. Így aktív pályafutásomat megelégedetten fejezhettem be.

 • Volt valaha összetűzése ellenzéki politikusokkal?

Egyetlen ember kivételével (MSZP-s) senkivel sem kerültem semmilyen összetűzésben. Szinte kivétel nélkül minden ellenzéki képviselőt igyekeztem meggyőzni és megnyerni álláspontomnak, Abonyi János, Asztalos Lajos és Treer András képviselőtársaimra ma is kifejezetten megbecsüléssel gondolok.

 • Visszatekintve az aktív önkormányzati pályájára, mire a legbüszkébb?

HÉV melletti P+R parkolók, iskolák, óvodák, temető előtti parkolók kiépítése, lakótelepi közterületek felújítása, a Sashalmi sétány kiépítése, iskolák előtti nyomógombos jelzőlámpák telepítése, a Rákosi úti közterület felújítása az én javaslatomra történt. A kerületi építési szabályzat, a településképi arculati kézikönyv, a településkép védelméről szóló rendelet kidolgozásában részt vettem. Több tervpályázat (56-os emlékmű, uszodák, MLTC) bíráló bizottsági tagja lehettem.

 • Van olyan fejlesztés a kerületben, amit mindenképpen fontosnak tartana, hogy megvalósuljon?

Nehéz újat találni. Szerintem a Csömöri út 130. alatti iskola annyira elavult, hogy helyette újat kellene építeni. A kilencvenes években épült utakat, azok vízelvezetését fel kell újítani. Általában a területi csapadékvíz elvezetésére, az eddig történt fontos és sikeres beruházásokon is túl, érdemes folyamatosan áldozni.

 • A kerület vezetése mostanában is kikéri a véleményét fontosabb ügyekben?

Bármikor kapcsolatba tudok lépni a kerület vezetésével, barátaimnak tartom őket.

 • A politikán kívül korábban mivel foglalkozott?

38 évig voltam az Iparterv Rt. építésvezető tervezője. Ez kitöltötte az időmet, a Műegyetemen az ipari épülettervezési tantárgy gyakorlaton fiatalokkal is foglalkozhattam 16 éven át. Szabadidőmben legszívesebben az erdőt jártam, kirándultam. Szerettem a gyalogtúrákat.

 • Mely épületeket tervezte?

Elsősorban ipari épületeket, gyártócsarnokokat, gépipari és gyógyszeripari létesítményeket, olajfinomító üzemi laboratóriumokat, raktárépületeket terveztem, de terveztem számítógépközpontot a KSH részére, vezérigazgatósági épületet a szabadkikötőben a MAHART számára.

 • Rengeteget dolgozott az elmúlt években. A családja támogatta mindezekben?

Feleségem 24 évvel ezelőtt elfogadta, hogy képviselőjelölt legyek, örült mindig, ha megválasztottak, és elfogadta, hogy a kötelezettség teljesítése időt vesz igénybe. Soha nem elégedetlenkedett emiatt.

 • Ha jól gondolom, akkor a nagypapa „üzemmód” a legkedvesebb tevékenysége mostanában. Mesélne a családjáról?

Két fiam és egy lányom van. Kisebbik fiamnak 3 és 5 éves fiai és egy 5 hónapos kislánya van. Lányomnak egy gimnazista fia és egy 4 éves kislánya van.  Sokat vannak nálunk, lányomék most átmenetileg velünk is laknak. Az unokáimnak nagyon örülök, igyekszem a gyermekeimnek segíteni.

 • Amennyiben valamelyik unokája politikával szeretne foglalkozni, támogatná ebben?

Természetesnek venném, hiszen családomban mindig is volt érdeklődés a politikai események iránt. Legalábbis helyi szinten érdemes a közügyekkel foglalkozni, ha itt bizonyít valaki, előbbre léphet az országos ügyek felé. Ha szakpolitikával szeretne foglalkozni, készüljön fel erre szakmailag. Legyen jó kapcsolatteremtő képessége. Ha ezeknek megfelel, vállaljon szerepet a közösség érdekében.

13+1 Hamarosan országgyűlési választások lesznek. Elnézve az elmúlt időszak eseményeit, mit tanácsolna a fiatalabb politikai nemzedéknek?

Helyi szinten azt tapasztaltam, hogy pozitív célokkal, konkrét, megvalósítható programmal érdemes küzdeni. A személyes támadásokat kerülni kell. De, ha megtámadnak, a válasz legyen mértéktartó. Hozzá kell tennem, szerencsémre az én legerősebb versenytársam mindig tartózkodott a személyeskedéstől. Magam is így tettem. Négyszer indultunk egymással szemben, de soha nem sértettük meg egymást, és ma is jó emberi viszonyban vagyunk. Sajnos az országos politikában a dolog bonyolultabb, a tét is nagyobb, a küzdelem hevesebb, ideológiai különbségek vannak.

 

 

 

https://szeretlek-kertvaros.blogstar.hu/./pages/szeretlek-kertvaros/contents/blog/50055/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?